Vaša nova kuca

Vaša nova macaVeterinarska apoteka Beograd

Dan kada štene uđe u vaš život pedstavlja veliki događaj za sve ukućane i početak jednog divnog odnosa koji će vam ulepšati život i koji se pre svega zasniva na poštovanju.Vaše štene mora da vas upozna jer je to za njega početak novog života u novom okruženju i mora da vas poštuje kao gazdu,tj. kao osobu koja će imati autoritet kao vođa čopora.Vi isto tako morate da upoznate prirodu psa i njegove osnovne potrebe kako bi vašem ljubimcu pružili što kvalitetniji način života.

NEKOLIKO OSNOVNIH STVARI KOJE MORATE IMATI U KUĆI

Posude za hranu i vodu najbolje je da to budu činije od rosfraja koje se lako održavaju čistim i koje imaju gumu na donjem rubu kako se ne pomeraju dok vaše štene jede morate imati posebnu činiju za vodu koja će uvek biti dostupna i jednu za hranu koju sklanjate nakon svakog obroka za pojedine rase sa dugim ušima izaberite dublje činije kako im one ne bi upadale u vodu ili hranu od prvog dana odredite mesto gde ćete držati njegove činije i ne menjajte im mesto

Veterinarska apoteka Beograd

Mesto za spavanje udoban krevet odgovarajuće veličine i važno je da se lako održava da bi se osećao sigurnim štenetu je potrebano njegovo mesto za spavanje Povodac i ogrlica ili am za male rase

Igračke
Sredstva za higijenu (četka za četkanje, šampon, pasta i četkica za zube)

Pelene za štence koriste se kako bi ste najlakše naučili vaše štene da nuždu obavlja na jednom mestu u kući a kad krenete sa redovnim šetnjama pelene izbacite

Veterinarska apoteka Beograd VASPITANJE

Vaspitanje počinje od ulaska psa u kuću,a najbolji način je pohvala.Kada vaše štene učini ono što ste od njega tražili treba ga nagraditi pohvalom.Isto tako ga treba kazniti kada uradi nešto što mu nije dopušteno i to odmah jer kasnije kažnjavaje gubi smisao a štene neće moći da pravi razliku šta je to što je dozvoljeno a šta je najstrože zabranjeno.

Zbog vas i vašeg okruženja mora da se nauči osnovnim kućnim pravilima i ono što je najvažnije ne smete gubiti srpljenje u vaspitavanju vašeg ljubimca jer se samo upornošću postiže željeni efekat.Svaku vasu nervozu pas ce osetiti. Pas je životinja koja je živela u čoporu i kojem je potreban vođa i autoritet i koliko god bili mali i vi mislili da ništa ne razumeju oni će neminovno pokušati da se izbore za svoju poziciju glavnog vođe.

„Samo ovaj put“ će biti i svaki sledeći put ako to na vreme ne sprečite kao što su spavanje sa vama u krevetu,penjanje po nameštaju,hranjeje za stolom sem ako to želite da dozvoljavate i kasnije.

HIGIJENA Veterinarska apoteka Beograd

ČETKANJE

Redovno četkanje je jako bitno za održavanje sjajnog krzna i zdrave kože, bez obzira na dužinu dlake vašeg psa.Većina pasa se linja dva puta godišnje mada kod pasa koji žive sa nama u kući to linjanje je mnogo češće. Za svaki tip dlake postoji odgovarajuća četka kojom će te odstraniti podlaku,čvorove koje su najčešće kod dugodlakih rasa pasa i na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Dugodlaki psi su mnogo zahtevniji u pogledu četkanja jer im je dlaka sklona mršenju i to naročito u pojedinim regijama kao što je predeo unutrašnje strane prednjih nogu ali i zadnjih,sedalnog i korena repa,kao i oko vrata ako nose ogrlicu ili ako nose am iza prednjih nogu i predeo grudi.U takvim situacujama uvek treba imati češalj i to je najbolje sa rotirajućim zubcima kojim će te iščešljavati ove kritične regije i to uvek u suprotnom pravcu od rasta dlake. Ritual redovnog četkanja treba uvesti od najranijih dana i ako vaše štene time neće biti oduševljeno i pokušaće na sve moguće načine da vas spreči i to cviljenjem,kukanjem ali verujte ništa ga ne boli niti ga čupa,zato ne odustajte. Ukolko se vaš pas do te mere „ućebao“i da više nije moguće da ga raščeljate jedina mogućnost je šišanje.

Veterinarska apoteka Beograd KUPANJE

Danas je prevaziđeno mišljene da psa ne treba kupati pre navršenih 6 meseci starosti i da se kupaju najviše dva puta godišnje.Svog ljubimca slobodno okupajte kad god se ukaže za tim potreba ali obratite pažnju na odabir šampona.Nemojte kupati psa vašim šamponom jer je ph kože psa drugačiji od našeg i zato naši šamponi mogu iritirati njegovu kožu.

Kada kupujete šampon obratite pažnju da je isključivo namenjeno štenadima i da ne sadrži deterdžente niti alkohole kako bi izbegli svaku neprijatnost ukoliko šampon dođe do očiju.

Šampon uvek predhodno razredite u malo vode,a zatim ga nanesite na predhodno nakvašenu dlaku životinje.Posle šamponiranja isperite ga sa dosta tople vode a zatim dobro isfrotirajte.Najbolje bi bilo da vreme naučite vašeg psa na fen ali ga nikako ne držite preblizu već na minimalnoj udaljenosti od 20 cm i polako osušite vaše štene.

Nakon duge šetnje i ti naročito po vlažnom vremenu, vaš pas će biti prljav i to posebno šape i predeo stomaka i grudi tako da ću biti potrebno da ga okupate ili dobro isperete tako da se ne ustručavate da mu operete šape šamponom. Naviknite vaše štene na četkanje i kupanje od samog početka i potrudite se da to budu prijatni događaji za njega ,tako da ono nastavi da uživa i kao odrastao pas.

PRANJE ZUBA

Vaše štene ima kompletno mlečno zubalo sa 8 nedelja a zamena zuba počinje sa 3- 5 meseci i u tom periodu ih jako svrbe desni tako da mu treba dati da grizu igračke i to najbolje od pune gume koje ne može da pregrize ili od lateksa koje i ako pregrize i ako proguta su svarljive.

Kako zubi šteneta rastu ujedno se javlja i zubni kamenac a u cilju izbegavanja ove pojave i problema sa zubima oralna higijena mora da se sprovodi svakog dana i to najbolje pranje zuba četkicom i specijalnim enzimskim pastama koje vezuju kalcijum iz pljuvačke a najčešće su prijatnog ukusa ali sve zahteva veštinu i strpljenje.

Veterinarska apoteka Beograd NEGA ŠAPA

Ako vaš ljubimac redovno ide u šetnju nećete morati da brinete o njegovim noktima,pošto će se one normalno trošiti ali štenci i stariji psi koji više borave u zatvorenom prostoru mogu imati veoma duge kandže koje moraju da se seku specijalnim makazama.Skraćivanje noktiju mora biti pažljivo pogotovo kod pasa sa tamnim kandžama gde se teško uočava „živi deo nokta“. i treba voditi računa kako mu nokat ne bi previše skratili i tako povredili psa

NEGA OČIJU I UŠIJU

Naročito kod oborenih i dugih ušiji treba voditi računa o redovnoj higijeni što podrazumeva redovmo ukapavanje specijalnih losiona za ispiranje ušiju koji razlažu ušnu mast tj.cerumen .Nakon ukapavanja losiona pas će nekontrolisano početi da vrti glavom što ne bi trebalo da vas uplaši jer on samo pokušava da istisne prljavštinu iz donjeg dela kanala u spoljašnji ušni kanal . Nečistoće slobodno obrišite vatom ali nikako nemojte koristiti štapiće za uši jer će te nečistoću nagurati još dublje a uvek postoji mogućnost da ga povredite.Kod pojedinih rasa pasa potrebno je i redovno čupkanje dlačica iz ušiju koje su idelna podloga za zadržavanje nečistoća i razmnožavanje pojedinih bakterija koje na kraju mogu dovesti do jedne ozbiljne upale ušiju. Oči ne bi trebalo da suze,i za to treba koristiti specijalne kapi za redovnu higijenu očiju.Problem je naročito izražen kod belih malih rasa pasa kojima su genetski suženi suzni kanali tako da im oči suze više što dovodi do tamnog prebojavanje dlake u predelu očiju .Redovno šišanje dlake u tom predelu i korišćenje losiona za izbeljivanje dlake rešava i taj problem uz naravno redovnu higijenu samih očiju.

Veterinarska apoteka Beograd ISHRANA

Kvalitetna i izbalansirana ishrana je jako bitna u pravilnom odrastanju vašeg šteneta.Najbolje i najekonomičnije je da vaše štene hranite kvalitetnom suvom granuliranom hranom čija će dnevna količina biti tačno određena i kako bi ispunili sve zahteve zdrave ishrane.

Kada ste izabrali određenu hranu i odredili dnevnu količinu kod šteneta od 2 meseca tu količinu treba podeliti u 5 jednakih obroka koja će te davati u određeno vreme.Onog trenutka kad vaš pas počine da mrljavi jedan obrok taj obrok se izbacuje a satnica se pomera.Ne dozvolite da mu hrana ostaje u činiji, tako da sve ono što ne pojede isto to mu dajete za sledeći obrok.Broj obroka se postepeno smanjuje kako bi odraslog psa hranili jednom ili dva puta dnevno.

Kosti se daju psima ali nikako svinjske i obavezno moraju biti prokuvane i naravno velike,one nikako nisu hrana već samo četkica za zube i trening za vilicu.

Ukoliko se ipak odučite da vašeg ljubimca hranite kuvanom hranom dnevni obrok mora da sadrži jedan deo mesa,jedan deo pirinča ili kukuruza i deo povrća ali svakako izbegavati mahunarke.Hrana treba da je neslana i naravno nikako začinjenja,masna,vruća ili preterano hladna. Mineralno vitaminski preparati sa količinom kalcijuma iznad 15% ,fosforom,vitaminomAD3 i ostalim mineralima i vitaminima treba davati svakodnevno do godinu dana a za velike rase preporučljivo je i do 18 meseci.

Veterinarska apoteka Beograd

ZDRAVSTVENA NEGA

VAKCINACIJA I DEHELMINTIZACIJA

Psi se redovno moraju čistiti od crevnih parazita i to pred svaku vakcinu a u kasnijem periodu na svaka 3 do 4 meseca.

U slučaju da primetite parazite u izmetu nakon primene preparata čišćenje treba ponoviti nakon tačno 21 dana .

Vakcinacija protiv zaraznih bolesti-prvi put se obavlja sa navršenih 8 nedelja života a mesec dana kasnije daje se revakcina.Vakcinacija se nakon toga obavlja jednom godišnje tokom čitavog života

Vakcinacija protiv besnila-je zakonski obavezna vakcina I obavlja se prvi put sa navršena 4 meseca života a zatim jednom godišnje.Tada se radi i mikrocipovanje psa.

Veterinarska apoteka Beograd ZAŠTITA OD BUVA I KRPELJA

Psi su lak plen za buve i krpelje i čije prisustvo može prouzrokovati razne promene na koži i ozbiljne bolesti pa je zato neophodna redovna zaštita.Na našem tržištu postoji veliki izbor preparata a njihov odabir zavisi pre svega od starosti,rase i navika p